Hur botox påverkar vid cpskada.Cerebral pares (CP)
är det vanligaste motoriska funktionshindret hos barn och ungdomar i västvärlden och drabbar ca 2,5/1000 födda barn. Ett av de vanligaste symptomen är spasticitet (= ökad muskel spänning) som innebär att den eller de påverkade musklerna är spända. Man anser att en spastisk muskel växer sämre och att detta ligger bakom de kontrakturer (= minskad ledrörlighet) och de felställningar som man ofta ser hos barn med CP. Andra motoriska symptom är muskelsvaghet och en oförmåga att samordna rörelserna.

Sedan 15 år har barn och ungdomar
med spasticitet vid CP behandlats med intramuskulära injektioner av botulinum toxin A (BoNT-A) – även kallat Botox – vilket ger en övergående slapp försvagning i den behandlade muskeln. På så sätt har spasticitet kunnat minskas. Man har hoppats att detta skulle minska behovet av ortopediska operationer och leda till långsiktiga förbättringar i vardagen för barn med CP. Men uppföljningstiden i publicerade studier har varit kort (i medeltal bara 3 månader).

Källa: Kristina Tedroffs doktorsavhandling


Har fått några frågor om hur en botoxbehandling fungerer och hur detta påverkar.
Hittade lite fakta som lättast förklara.

Läste nånstans att botox togs fram i första hand för att behandla människor med dessa problem inte för att minska rynkor som man mest hör att det används till nu förtiden, i skönhetssyfte!

Botoxbehandling vid cp-skada

Kommentarer
Postat av: sara

hoppas det kommer hjälpa Neo

2009-10-04 @ 18:48:25
URL: http://zasata.blogg.se/
Postat av: Zandra

Jasså där ser man? Hade egentligen ingen aning om att man kunnde behandla med Botox, ja man lär sig nått nytt varje dag =)

Kram på er och hoppas ni haft en skön helg!

2009-10-04 @ 19:15:17
URL: http://tokiga2barnsmamman.blogspot.com
Postat av: Elin

Jag vet inte så mycket om behandlingen och botox i sig, men jag har jobbat med en tjej som var väldigt gravt rörelsehindrad och för några år sedan så vet jag att de provade denna behandlingen men det kom sedan fram att det kunde vara riktigt farligt så de slutade direkt. Det är något nervgift i det. Jag tror säkert du kollat upp massa om det och så, men var bara tvungen att skriva det iallafall :) Kram!

2009-10-19 @ 17:48:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0